Google Tag Manager werkt niet meer na iOS 17 update

Google Tag Manager geblokkeerd door Apple

Veel gebruikers van Google Tag Manager (GTM) zijn zich wellicht niet bewust van de aanzienlijke impact die de recente iOS 17 update van Apple heeft.
Deze update heeft geleid tot het blokkeren van GTM in Safari, zowel in de normale modus als de privémodus.

 

Flinke impact op webfunctionaliteiten door iOS 17

Dit heeft verstrekkende gevolgen voor een breed scala aan webfunctionaliteiten. Aangezien Google Tag Manager vaak wordt gebruikt voor het laden van essentiële scripts voor websites.

Het blokkeren treft analytics tools zoals Google Analytics, maar ook andere belangrijke webtoepassingen zoals chatboxen en gespecialiseerde tools zoals SalesFeed. Deze tools zijn in veel gevallen afhankelijk van Google Tag Manager voor het laden van scripts die cruciaal zijn. Door deze actie van Apple wordt de verzameling van gebruikersgegevens en de interactie met websitebezoekers flink belemmerd.

 

Is Privacy echt de motivatie van Apple?

Interessant genoeg lijkt deze stap van Apple meer te zijn dan een ‘puur privacy’ gerichte actie. Het blokkeren van een tagmanager als Google Tag Manager, die ook legitieme, niet-privacygevoelige scripts kan serveren, roept vragen op over de motieven van Apple. Er lijkt een onderliggende strijd tussen Apple en Google te spelen. Waarbij Apple’s nadruk op privacy gebruikt wordt als een tactiek in hun concurrentiestrijd.

 

Baas over eigen website en gedrag? Nee dus.

Het is belangrijk op te merken dat het blokkeren van GTM verder gaat dan het traditionele concept van gebruikersconsent. Dit neemt een belangrijke mate van controle en personalisatie weg van zowel de website-eigenaren als de eindgebruikers. Gebruikers krijgen niet langer de keuze om bepaalde scripts te accepteren of te weigeren; ze worden nu volledig geblokkeerd door de browser zelf.

 

Wat nu?

In het licht van deze ontwikkelingen is het cruciaal voor websitebeheerders en marketeers om hun strategieën aan te passen. Overweeg alternatieve implementatiemethoden, zoals het direct serveren van scripts vanaf de eigen server. Hiermee verminder je de afhankelijkheid van externe tagmanagers en waarborg je de functionaliteit van essentiële webtools, zelfs onder de nieuwe beperkingen van Apple.