Datalab gaat efficiënter om met marketingbudget

Datalab helpt organisaties om waarde te halen uit data. Dit doen ze door datawarehouses op te zetten, dashboards en (ai-)modellen te ontwikkelen en de organisatie mee te nemen. Klanten zijn de Provincie Limburg, de Openbare Bibliotheek Amsterdam, talloze retailers, accountants en zorginstellingen.

Oprichter Harmen brengt datagedreven besluitvorming ook in de praktijk voor zijn eigen bedrijf en besloot daarom de mogelijkheden van SalesFeed te verkennen.

Bedrijfswebsite

Wat was voor jullie de aanleiding om SalesFeed te gebruiken?

De grootste uitdaging, toen wij onze dienst op de markt brachten, was dat we niet precies wisten wie onze doelgroep precies was. Bij wie onze diensten zouden aanslaan. We staken geld in advertenties, naamsbekendheid, maar we wisten via Google niet welke organisaties er op de advertenties klikten.

Ik zal je een voorbeeld geven. We adverteerden op de term ‘datagedreven werken’. Aanvankelijk dachten we dat datagedreven werken vooral relevant is voor overheden, maar we ontdekten via SalesFeed dat ook grotere organisaties deze term gebruiken met een iets andere betekenis. Ongeveer 70% van onze klanten kwam uit de verwachte hoek, maar 30% verraste ons.

Dan zou je kunnen zeggen dat je nu voldoende weet en SalesFeed kunt uitzetten.

Nee, we blijven SalesFeed gebruiken. Data is een vakgebied dat enorm in ontwikkeling is. Met SalesFeed monitoren we de online B2B bezoekers en houden we in de gaten of ons aanbod blijft aansluiten bij de vraag.

Om naar het voorbeeld van hiervoor te gaan. Inmiddels hebben we de ‘datagedreven werken campagne’ uitgezet. We ontdekten dat sommige sales trajecten waardevol waren, maar te veel tijd kostten. Dit leidde tot het besef dat we ons meer moeten richten op kortlopende projecten die gemakkelijker in te plannen zijn.

Met het inzicht van SalesFeed weet ik welke campagne bij welk type bedrijf en bedrijfsgrootte past en kunnen we effectiever sturen. Dit helpt ons om onze agenda beter gevuld te krijgen en efficiënter met ons marketingbudget om te gaan.

Hoe gebruiken jullie SalesFeed nog meer?

Het grootste deel van onze klanten komt actief bij ons binnen. Ze weten wat hun probleem is en dat wij daar een passende oplossing voor bieden. Met het oog op de toekomst proberen we nu ook andere doelgroepen te bereiken die nog niet zo ver in de funnel zijn. Dat doen we door veel meer inhoudelijke informatie te delen op onze website en door te adverteren in bijvoorbeeld tijdschriften.

Daarnaast benaderen we potentiële klanten actief middels telemarketing. SalesFeed speelt daarin een onmisbare rol. Mocht een potentiële klant na een belletje onze website bezoeken, dan waren ze blijkbaar voldoende geïnteresseerd om onze naam te onthouden. Klikken ze vervolgens goed op onze website door, dan weet ik dat het waardevol genoeg is om er een vervolgcampagne op te zetten. Pas dan koppel ik aan dat bedrijf de juiste collega, die de inhoud en uitdaging van de branche goed kent. Met SalesFeed kan ik mijn campagne dus een stuk efficiënter inrichten.

Hoe helpt SalesFeed jullie advertentie-uitgaven te optimaliseren?

Er gaat bij ons veel geld naar advertenties. De CPC’s liggen erg hoog. Voor mij is het daarom heel belangrijk dat alleen bedrijven op de advertenties klikken die relevant voor ons zijn. Door SalesFeed weet ik welke bedrijven klikken op de advertenties en kan ik besluiten om bepaalde groepen, zoals concurrenten uit te sluiten. SalesFeed verdient zich terug, omdat we veel efficiënter ons campagnebudget kunnen inzetten.

Met SalesFeed weet ik precies welke kantoren wel echt geïnteresseerd zijn, maar misschien nog net niet die stap nemen om zelf contact op te nemen.

Heb je niet genoeg aan alleen Google Analytics?

SalesFeed is voor B2B een stuk praktischer dan Google Analytics. Bovendien krijg ik met SalesFeed veel meer data voorgeschoteld. Je kunt zien welk bedrijf je website bezoekt en hoe vaak ze terugkomen. Die informatie is veel interessanter voor mij dan wat Google vertelt over pageviews. Dit leidt niet tot een spanningsveld met de AVG overigens, wat voor ons een hele harde randvoorwaarde is. SalesFeed herkent geen natuurlijke personen. We zetten SalesFeed alleen in voor het genereren van anonieme statistieken over het gedrag van bedrijven die onze website bezoeken.

Zijn jullie op dit moment bezig met personalisatie?

Nu nog beperkt, maar we zijn dat op dit moment verder aan het uitbreiden. Een groot gedeelte van onze online bezoekers komt uit de overheden branche. Deze groep willen we anders gaan aanspreken dan de overige bezoekers. En ik vind dat heel logisch. Want, als ik een salesgesprek heb, stem ik mij af op het betreffende publiek. Ook al gaat het over hetzelfde product, de één verkoop je met een stropdas om en de ander met sneakers. Het mooie is dat we dat met SalesFeed online kunnen gaan doen en beter gaan overtuigen.

SalesFeed stelt ons in staat om proactief contact op te kunnen nemen met potentiële klanten en om hun behoeften beter af te stemmen op onze content en boodschap.