Het verschil tussen outbound sales en inbound sales

Outbound en inbound sales B2B sales

3 tips om de effectiviteit van outbound sales te verbeteren

Lees deze blog en ontdek het verschil tussen outbound en inbound sales en hoe je gerichter prospecteert, gepersonaliseerde benaderingen maakt en tijdig opvolgt. Met andere woorden: hoe je de kans op succesvolle verkoopconversies vergroot.

 

Inbound sales

Inbound sales verwijst naar een benadering waarbij potentiële klanten zelf contact opnemen met je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan telefoongesprekken, e-mails, chatberichten, sociale media of door het invullen van online formulieren. Bij inbound sales reageert het verkoopteam op deze inkomende verzoeken. Het verkoopteam biedt middels inbound marketing informatie, beantwoordt vragen, geeft advies en begeleidt de potentiële klant door de buyer journey. Met als doel de behoeften van de klant te begrijpen en hen te helpen een aankoopbeslissing te nemen.

 

Outbound sales

Daar tegenover staat de outbound benadering. Inbound leads verschillen van outbound leads. Dit neemt de nodige uitdagingen met zich mee. Outbound sales verwijst naar een actieve benadering waarbij het verkoopteam proactief contact zoekt met potentiële klanten. In plaats van te wachten op inkomende verzoeken, neemt het team zelf het initiatief om contact op te nemen met potentiële klanten. Via koude acquisitie:

  • Cold calling (ongevraagde telefoongesprekken)
  • Cold emailing (ongevraagde e-mails)
  • Het sturen van marketingmateriaal
  • Het bijwonen van evenementen
  • Of het opbouwen van relaties met potentiële klanten.

Het doel van outbound sales is om interesse te wekken, leads te genereren en nieuwe klanten te werven.

Inbound vs outbound sales zijn dus twee verschillende benaderingen van verkoopprocessen. Het belangrijkste verschil tussen beide ligt in de manier waarop klantinteracties worden geïnitieerd.

 

De uitdaging van outbound sales

Bij inbound sales wordt het verkoopproces geïnitieerd door de potentiële klant. Het verkoopteam kan inspelen op de vragen en de beschikbare informatie die er over de potentiële klant bekend zijn. Bij outbound sales is dit niet het geval. Een groot gedeelte van je B2B website bezoekers neemt niet uit zichzelf contact op. Hoe weet deze groep dan dat jij voor hen de juiste oplossingen biedt? En hoe scoor je deze groep als nieuwe prospects?

Daar komt het herkennen van website bezoekers om de hoek kijken. Dit krijg je inzichtelijk met een IP-tracking tool als SalesFeed. SalesFeed is software die realtime bedrijven herkent die je website bezoeken. SalesFeed biedt waardevolle informatie en inzichten die het outbound salesproces kunnen versterken.

 

Zet daarom deze 3 tips in voor het succes van je outbound sales.

1. Identificatie van potentiële klanten

SalesFeed scant je websitebezoekers en identificeert potentiële klanten die mogelijk interesse hebben in de producten of diensten die je aanbiedt. Door te zoeken naar relevante criteria, zoals branche, bedrijfsgrootte, locatie en interessant online gedrag, kan SalesFeed een lijst van veelbelovende prospects genereren. Hierdoor kan het verkoopteam zich concentreren op leads die het meest waarschijnlijk interesse hebben in de aangeboden producten of diensten.

2. Verzamelen van bedrijfsinformatie

Deze informatie kan waardevol zijn voor het verkoopteam om inzicht te krijgen in de behoeften en uitdagingen van potentiële klanten, waardoor ze gerichter kunnen communiceren en relevante oplossingen kunnen aanbieden. Denk hierbij aan de SBI code, zodat je weet in welke branche het bedrijf werkt.

3. Personalisatie van communicatie

Met behulp van de verzamelde informatie kan het verkoopteam gepersonaliseerde en relevante communicatie opstellen voor elke potentiële klant. En nog beter: je kunt je website verbeteren met de gebruiksvriendelijke website personalisatie module van SalesFeed. Door personalisatie sluit jouw website beter aan bij je verschillende doelgroepen en hun interesses, waardoor de kans op een succesvolle verkoop toeneemt.

 

Verbeter je outbound sales nu 30 dagen gratis

Het kost maar een paar minuten van je webbeheerder om SalesFeed aan je website te koppelen. Direct daarna worden bedrijven op je website herkend en gaan we je helpen daar succes mee te bereiken. En wist je dat je in de proefperiode direct aan de slag kunt met de liquid content module? Eenvoudige aanpassingen kun je binnen vijf minuten al live zetten.

Wil je meer weten over hoe herkend webverkeer jouw leadbak vult? Vraag de gratis proefperiode aan of neem contact op voor meer informatie.