MQLs en SQLs: Wat zijn het?

MQLs en SQLs: Wat zijn het?

Marketing Qualified Lead (MQL) en Sales Qualified Lead (SQL) zijn beide belangrijke termen binnen de wereld van leadgeneratie, leadmanagement en lead scoring. Het begrijpen van het verschil tussen deze twee termen is cruciaal voor het ontwikkelen van een effectieve leadgeneratiestrategie.

 

Marketing Qualified Lead

Een MQL is een potentiële klant die door marketingactiviteiten is geïdentificeerd als een lead die klaar is om verder te worden gekwalificeerd. Dit betekent dat MQLS voldoen aan bepaalde criteria die zijn opgesteld door de marketingafdeling.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • specifieke demografische kenmerken,
  • interesse in een bepaald product of dienst,
  • of interactie met bepaalde marketingmaterialen, zoals whitepapers of e-mails.

Het doel van de marketingafdeling is om zoveel mogelijk MQLs te genereren en hen verder te leiden door de sales funnel.

 

Sales Qualified Lead

Een SQL is een potentiële klant die is gekwalificeerd als een goede kanshebber voor een verkoopgesprek. Dit betekent dat ze voldoen aan bepaalde criteria die zijn opgesteld door de salesafdeling. Zoals bijvoorbeeld een specifiek budget, aankoopbereidheid of autoriteit om aankoopbeslissingen te nemen. Met als doel om zoveel mogelijk SQLs te genereren en hen te begeleiden door het verkoopproces.

 

Positie in de salesfunnel

Het belangrijkste verschil tussen een MQL en een SQL is dus waar ze zich bevinden in de lead funnel en sales funnel. Marketing qualified leads bevinden zich aan het begin van de sales funnel. Ze moeten nog verder gekwalificeerd worden om te bepalen of ze geschikt zijn voor het verkoopproces. Een SQL daarentegen, bevindt zich in het midden of zelfs het einde van de sales funnel. Ze zijn klaar om met de salesafdeling te praten over het maken van een aankoop.

 

Waarom een onderscheid?

De differentie tussen MQLs en SQLs is belangrijk. MQLs en SQLs behoren tot dezelfde buyer persona. Door het gebruik van beide termen krijg je beter inzicht in de status van jouw leads en kan je de juiste acties ondernemen om de leads door de sales funnel te leiden op basis van B2B online marketing.

Voor MQLs is het doel om hen verder te kwalificeren en om hen te voorzien van de informatie die ze nodig hebben om een aankoopbeslissing te nemen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze meer content ontvangen, zoals casestudy’s, video’s of webinars.

Voor SQLs is het doel om hen te helpen bij het nemen van een aankoopbeslissing en hen te voorzien van de informatie die ze nodig hebben om tot een besluit te komen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze een offerte ontvangen, een proefperiode kunnen aanvragen of een demo kunnen krijgen.

Ze behoren als het ware tot een ander profiel van informatie behoefte. Door dit verschil duidelijk in kaart te brengen, kun je gerichte targeting voor je website bezoekers opstellen en genereer je gekwalificeerde leads.

 

Cruciaal voor een effectieve leadgeneratie strategie

Het begrijpen van het verschil tussen MQLs en SQLs is doorslaggevend en SalesFeed kan daar hét verschil maken. SalesFeed is software die realtime gegevens van bedrijven verzamelt die jouw website bezoeken. Zodra je bent ingelogd in je SalesFeed licentie krijg je toegang tot een continue bijgewerkte lijst van jouw B2B website bezoekers en andere leads.

De SalesFeed rapportages tonen of een bezoeker aansluit bij jouw doelgroep en geven inzicht welke pagina’s ze bekeken hebben en hoe lang. Door deze gegevens te analyseren, identificeer je potentiële klanten die relevant zijn voor jouw producten of diensten. Op basis van hun gedrag en interesse kunnen ze worden gesegmenteerd als:

  • MQLS: potentiële klant die door het marketing team verder bewerkt wordt.
  • SQLS: lead voldoet aan je gewenste klant criteria (dus eruit ziet als jouw ideale klant) en leads die door het sales team opgevolgd worden en vervolgens opgenomen worden in lead scoring.

Wist je dat je SalesFeed met Google Tag Manager kunt koppelen?

  • Om B2B gegevens op te nemen in Google Analytics en relevant inzicht op te bouwen.
  • Of om Display campagnes te verbeteren door feedback te sturen over gewenste bedrijven, bezoekers en gedrag.

 

Probeer SalesFeed 30 dagen gratis

Met SalesFeed kun jij je richten op de meest waardevolle leads en hen door de salesfunnel leiden. Met als uiteindelijke doel: het verhogen van de omzet en het aantal klanten. Wil jij ook jouw leadgeneratieproces stroomlijnen? Vraag de SalesFeed proefperiode aan en identificeer MQLs en SQLs op basis van hun online gedrag.